De voordeligste en leukste reizen

Van die dagen waar een ochtend shoppen leidt tot een spontaan museumbezoek en je de dag voldaan eindigt op het terras. Wie houdt er nou níet van een stedentrip?

Stedentrip

Onbekende kerkklokken die levendige straten met de mooiste klanken vullen, volle pleinen waar je proeft van onontdekte lekkernijen en op elke straathoek een nieuw avontuur.

Als je er over nadenkt, is een citytrip eígenlijk een beetje zoals de betere doos bonbons: gewenst op elk moment, smaken naar ieders voorkeur en altijd goed voor een gelukzalig gevoel. En, net als met chocola, kunnen we er met zijn allen geen genoeg van krijgen! Zo bestond de top 5 van populairste stedentrips in 2014 (van 5 naar 1) uit Dubai, Singapore, Parijs, Bangkok en Londen. Volgens Columbus Magazine kreeg de Engelse hoofdstad in 2014 maar liefst 18,6 miljoen bezoekers over de vloer! En eigenlijk is dat niet heel gek als je bedenkt dat de stad, naast de nodige dubbeldekkers, gezellige kerstarrangementen en de lekkerste thee, óók beschikt over een belangrijk financieel district waar jaarlijks een groot aantal zakenlui op afkomt. Toch is Londen níet terug te vinden in de top 10 van hoogst beoordeelde Europese steden die reissite Zoover in 2014 samenstelde. Zij onderzochten meer dan 30.000 beoordelingen en hebben hierbij gelet op uitgaansleven, cultuur, omgeving, sfeer en kwaliteit van de hotels. Het Poolse Krakau kwam hier met een 8,8 als best beoordeelde Europese stad uit de bus en scoorde voor zowel sfeer als cultuur zelfs een 9! De tweede plek ging naar Sevilla (Spanje), gevolgd door het Italiaanse Venetië. Opvallend is dat Maastricht de enige Nederlandse stad in de top 10 is. Wie nog niet naar deze stad is geweest, wordt sterk aangemoedigd om dit wel eens te doen. Verblijf bijvoorbeeld in het midden van de stad in een Van der Valk hotel, of kies voor wat meer rust in een gezellige Bed & Breakfast in de natuur. De Limburgse hoofdstad eindigde op plek 8 en ging naar huis met een mooie 8,5 op het rapport.

Budget

Je spaarvarken plunderen voor een leuke stedentrip? Dat is helemaal nergens voor nodig! Ook met een kleiner budget valt er heel veel te ontdekken.

Steden hebben het imago duur te zijn, maar net als bij veel andere dingen geldt ook hier: je kunt het zo duur (of zo voordelig) maken als je zelf wilt.

Heb je een beperkt budget, maar ben je tóch hongerig naar nieuwe avonturen in een andere stad? Geen zorgen! Het Britse Post Office Travel Money stelt ieder jaar een handig lijstje samen met de goedkoopste bestemmingen voor een leuk weekendje in de stad. In deze zogenaamde City Costs Barometer wordt van 25 steden gekeken naar de hotelkosten bij een verblijf van 2 nachten, maar wordt ook rekening gehouden met de prijs van eten en drinken, openbaar vervoer en toeristische attracties. En wat blijkt? Tijdens een stedentrip Boedapest ben je het goedkoopste uit! Uit het onderzoek van 2014 blijkt dat je in de Hongaarse hoofdstad gemiddeld € 141,30 per persoon kwijt bent. En dat is toch een flink verschil met hekkensluiter Boston. Daar leg je voor exact hetzelfde verblijf maar liefst € 498,81 per persoon neer. De top 5 van goedkoopste bestemmingen bestaat verder uit respectievelijk Vilnius (Litouwen), Warschau (Polen), Praag (Tsjechië) en Lissabon (Portugal).


Ben je na een dag struinen door winkelstraten, musea bezoeken en historische bouwwerken bekijken wel toe aan een kop koffie in het hotel? Logisch! Maar wist je dat de prijs voor een kop koffie in een hotel per stad heel erg varieert? Het Financieel Dagblad schrijft in 2015 over de top 10 van steden met het goedkoopste kopje koffie in hotels. Met € 1,38 is de eerste plek voor Bogotá (Colombia), maar ook Dublin en Madrid scoren met respectievelijk de vierde en vijfde plek goed. Zo betaal je in de Ierse hoofdstad gemiddeld € 2,88 voor een kopje van het zwarte goud en ligt die prijs 6 cent hoger in Madrid. Andere Europese steden die de top 10 sieren, zijn Rome (€ 2,96) en Berlijn (€ 3,20). Voor de duurste hotelkoffie moet je in Seoul zijn, daar heb je maar liefst € 8,53 af te rekenen!

Voorbereidingen

Een groot voordeel van de stad, is dat je nooit ver verwijderd bent van winkels. Ideaal als je iets vergeten bent. Maar een béétje voorbereiding is wel zo handig!

De tijd van zware woordenboeken en reisgidsen op zak, is al lang vervlogen. Véél handiger is het, om je telefoon van een aantal essentiele apps te voorzien!

Waar je rugzak vroeger uitpulde van boeken, kaarten en enorme fototoestellen, heb je vandaag de dag genoeg aan slechts je smartphone! Laat je richtingsgevoel wat te wensen over? Dat probleem is zó verholpen met een handige navigatie-app. Zo weet je de leukste bars, restaurants en bezienswaardigheden in een mum van tijd te vinden, zonder ook maar één keer verkeerd te lopen. Ook als je kiest voor een autovakantie Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk of België, bieden dergelijke apps je wegwijs. Wel zo handig! En heb je die leuke koffiebar gevonden, maar kun je je niet verstaanbaar maken? Ook dán komt je telefoon goed van pas. Met apps zoals Translate, hoef je alleen nog maar de zin in te spreken die je graag wilt vertalen en je telefoon doet de rest. Andere apps die je verblijf in de stad nog aangenamer maken, zijn ToiletFinder - waarmee je gemakkelijk naar het dichtsbijzijnde toilet wordt genavigeerd - maar ook Tipulator kan goed van pas komen als je niet weet hoeveel fooi je moet geven.

Ontmoetingen

Wist je dat maar liefst 44% van de Nederlanders tijdens het reizen vrienden maakt? Brazilianen spannen de kroon met 84%

Londen heeft de Big Ben, Parijs de Eiffeltoren. Maar wat alle steden met elkaar gemeen hebben, is dat ze barsten van de mooiste ontmoetingen.

In de stad ben je nooit alleen. Elk museum, elke koffiebar en iedere straathoek is wel voorzien van de nodige locals en toeristen. Ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten dus! Uit onderzoek van Mercure Hotels onder vijfduizend reizigers tussen de 16 en 65 jaar uit dertien verschillende landen, blijkt dat we dat niet schuwen. Wereldwijd sluit 56% nieuwe vriendschappen tijdens een vakantie. De Japanners doen dit met 11% overigens het minst. Van de Nederlanders zoekt 30% tijdens een bezoek aan het buitenland contact met lokale vrienden van vrienden. En wat als je net nieuwe vrienden hebt gemaakt bij de Sagrada Familia of de Brandenburger Tor, maar de reis zit er bijna op? Dan is er gelukkig nog internet! 58% van de reizigers houdt na de reis online contact. Makkelijk toch?

Waar wacht je nog op? De stad - vol nieuwe ontmoetingen, mooie avonturen en indrukwekkende bezienswaardigheden - ligt aan je voeten!den ter wereld ligt zelfs gewoon om de hoek: Parijs. Dus waarom geen stedentrip Parijs boeken? Binnen anderhalf uur sta je met de trein in deze prachtige stad. Iedereen kent deze metropool als de Lichtstad en de stad voor verliefde tortelduifjes. Maar Parijs is evengoed de stad voor de kunstfanaat of de liefhebber van culinaire lekkernijen. Om welke reden je ook naar deze metropool trekt, je bent niet de enige. In 2016 trokken er maar liefst meer dan 16 miljoen toeristen naar de Franse hoofdstad. Logisch ook, Parijs heeft voor ieder wat wils in de aanbieding!