De voordeligste en leukste reizen

Een ontspannen saunasessie, een heerlijk frisse duik in het dompelbad en een verdiende massage toe. Wat is er daarna lekkerder dan overnachten in een wellness hotel?

Een druk leven en even tijd voor jezelf nodig? Dan biedt een wellness hotel je de perfecte plek om even lekker te bij te komen. Na een uitgebreid ontbijt duik je lekker de sauna van het hotel of het nabijgelegen wellnesscenter in. In het hele land is het aanbod aan sauna- en wellnessresorts inmiddels flink uitgebreid en in elke provincie zijn er wel een aantal kuuroorden te vinden. Niet zo gek, maar liefst 40% van de Nederlanders geniet regelmatig van een weldadige saunadag! En zeg nou zelf, met een overnachting in een nabijgelegen hotel erbij maak je je uitje natuurlijk helemaal zorgeloos. Of wat dacht je van een wellness hotel met eígen faciliteiten?

Gooi de voetjes omhoog in de sauna, dompel ze onder in een warm voetbad of boek een massage bij. Na een dag relaxen in verschillende sauna’s en warme baden, hul je je in je badjas of neem je een douche om je klaar te maken voor een uitgebreid diner. Want zeg nou zelf, smikkelen van een uitgebreide maaltijd, dát hoort natuurlijk ook bij een dagje wellness! Schuif aan bij het restaurant van het wellnessresort of van je hotel en laat het je smaken. En daarna? Zak je nog even lekker onderuit in een bubbelende jacuzzi! En over bubbels gesproken, ‘s avonds trek je die rode draad van pure ontspanning gewoon lekker nog even door met een glas bubbels in de hotelbar om vervolgens fris en fruitig onder de wol te kruipen. Wedden dat je de volgende ochtend herboren aan het ontbijt zit

Wellness Hotel

De officiële betekenis van wellness is wellbeing en fitness, oftewel: een lichamelijke en geestelijke toestand van welbevinden. Zegt eigenlijk al genoeg; een wellness hotel waar je helemaal in de watten wordt gelegd! De keuze aan faciliteiten binnen wellness hotels is groot: van zwembaden en sauna’s en van Turkse stoombaden tot massages… Eén ding is zeker: wellnessfaciliteiten hebben een positieve uitwerking op ons welzijn.

De wellnessfaciliteiten in hotels worden vaak onder de noemer ‘spa’ vermeld. Het woord spa staat voor ‘sanitas per aqua’, oftewel: gezond door water. Het stamt uit de Romeinse tijd, toen de Romeinen gebruikmaakten van zogenaamde spa’s en kuuroorden. De Latijnse uitspraak ‘mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam) zorgde ervoor dat de badhuizen aan populariteit wonnen en uiteindelijk uitgroeiden tot een sociale ontmoetingsplek. De ontdekking van kuuroorden is dus niet iets van deze tijd, nog steeds genieten we op zijn tijd van de weldaad van een spa. En het houdt niet op bij het badderen, tegenwoordig kennen we vele soorten faciliteiten die bijdragen aan dat ultieme ontspanningsgevoel.

De spa van een hotel bestaat meestal uit één of meerdere zwembaden en/of een jacuzzi en een sauna. Infraroodsauna’s, Finse sauna’s, opgietsauna’s, muzieksauna’s, kruidensauna’s… Stuk voor stuk geschikt om jou als hotelgast helemaal in de watten te leggen. Afkoelen na een warme saunasessie? Dat doe je in een koud dompelbad of onder een lauwe douche, die vaak ook nog aanwezig is! Wat is het voordeel van een sauna in je hotel en wat zorgt er nou eigenlijk voor dat een sauna onze gezondheid een echte boost kan geven?

Grotendeels komt dit door de verbetering van de doorbloeding in het lichaam. Je hartslag stijgt tot een hoogte die vergelijkbaar is met de hartslag die je bereikt wanneer je stevig doorwandelt. Doordat je bloed sneller stroomt, stimuleer je je organen om afvalstoffen sneller te verwerken en deze via de huid af te voeren. Bovendien maakt je lichaam – wanneer je regelmatig een sauna bezoekt – meer witte bloedcellen aan, waardoor je weerstand toeneemt. Daarbij komt nog eens de vermindering van stress die je ervaart wanneer je je overgeeft aan de warmte, even lekker onderuit zakt en je gedachte even helemaal loslaat.

Wellness in de stad of natuur

Hotels met wellness zijn er in vele varianten te vinden. Of je nou de ultieme rust zoekt in de natuur of juist de unieke combinatie van een bruisende stad met ontspanning in je hotel zoekt.

Luisteren naar de fluitende vogeltjes vanuit de jacuzzi, de ondergaande zon bekijken terwijl je in een panoramasauna zit of lekker de voetjes omhoog gooien in de sauna na een dagje shoppen in de stad. Hotels met wellness zijn er in vele varianten.

In elke provincie in Nederland is wel een hotel met wellnessfaciliteiten te vinden. Onderuitzakken in een Finse sauna aan het Veluwemeer, bubbelen in hartje Amsterdam of na een dagje wandelen op het Zeeuwse strand lekker opwarmen in de sauna. Of je de verwennerij in je comfortabele hotel nou wilt combineren met een stedentrip of een paar dagen echt even helemaal wilt bijtanken in de rust en stilte van de Nederlandse natuurpracht.